Nederlands leren met taalbuddy

Regio – Leerlingen van de Internationale Schakelklas op het Groene Hart Lyceum krijgen binnenkort een taalbuddy.

taalbuddy

Thirza Zellerer in de klas

Op 20 november is op het Groene Hart Leerpark, een VMBO in Alphen aan den Rijn, het pilotproject Taalbuddy van start gegaan. Leerlingen uit de Internationale Schakelklas die wat extra begeleiding nodig hebben om het Nederlands onder de knie te krijgen, worden geholpen door hun Taalbuddy uit de tweede klas van het VMBO.

Voor de VMBO’ers is dit in het kader van hun maatschappelijke stage. Marieke Hulsbergen, unitleider op het Leerpark, benadrukt dat deze kinderen zelf voor deze stage gekozen hebben: “We willen natuurlijk wel dat ze gemotiveerd zijn.”

De kinderen uit de Internationale Schakelklas (ISK) hebben een vluchtelingenachtergrond. Ze volgen op het Leerpark onderwijs dat erop gericht is dat ze na (gemiddeld) twee jaar kunnen doorstromen naar het regulier onderwijs. Mohammed Deeb Beyroetieh is een MBO-leerling die oorspronkelijk uit Syrië komt. Hij kan uit eigen ervaring vertellen hoe belangrijk het is om Nederlands te leren, maar ook hoe het daarbij kan helpen om te lezen. Vooral voor het vergroten van zijn woordenschat is lezen erg belangrijk geweest: “Je begint makkelijk. Hoe meer je leest, hoe groter je woordenschat wordt.”

ISK-docent Ward Smeyers en bibliotheekmedewerker Thirza Zellerer bespreken met de tweedeklassers wat hun rol wordt. De zeven ISK-leerlingen krijgen ieder een eigen taalbuddy, met wie ze Nederlands gaan lezen en spreken.

In Alphen aan den Rijn bestaat al een project Taalmaatje, via Taalhuis Rijn en Venen en de openbare bibliotheek. Alle begeleiders zijn in dat project echter volwassenen, met wie de kinderen uit de ISK moeilijker een band kunnen opbouwen. Met hun leeftijdsgenoten uit het Taalbuddy-project zullen ze makkelijker overeenkomsten kunnen vinden. Het is voor de ISK-kinderen belangrijk om aansluiting te krijgen met Nederlandse leeftijdsgenoten, omdat ze in hun dagelijks leven (vooral als ze nog niet lang in Nederland zijn) erg weinig met Nederlandstaligen in aanraking komen.