Nieuwe partners in strijd tegen alcoholverkoop

Roelofarendsveen – In de gemeente Kaag en Braassem werkt de gemeente samen met verenigingen en horeca aan het terugdringen van het gebruik van alcohol door jongeren onder de 18 jaar. Er zijn nieuwe deelnemers die zich ook aansluiten.

De samenwerking is vastgelegd in de vorm van een convenant. Het convenant is een handreiking voor verenigingen en andere alcoholverstrekkers om te ‘wennen’ aan alles dat komt kijken bij het niet-verstrekken van alcohol aan minderjarigen. Het convenant helpt de vele vrijwilligers die bij verenigingen actief zijn ook om extra aandacht te hebben voor hun rol, de regels en verplichtingen, zoals het vragen naar een ID-bewijs.

Goede resultaten

Het convenant draait nu een jaar, en bij iedere controle die gedaan wordt zien de deelnemers een beter resultaat. Die goede ervaringen vormen de aanleiding om andere organisaties in de gemeente Kaag en Braassem die met jeugd te maken in te laten stromen in het convenant.

Om het doel, het verminderen van de alcoholverkoop aan jongeren, kracht te blijven bijzetten zijn deze verstrekkers, evenals jeugdgevoelige andere organisaties die nog geen convenant-partner zijn, opnieuw benaderd. Daaronder is ook een aantal verstrekkers die een voornemen tot het opleggen van een bestuurlijke boete ontvangen hebben, vanwege het schenken van alcohol aan minderjarigen.

Na benadering hebben zeven organisaties aangegeven dit aanbod aan te pakken en in te stromen in het convenant.