Nieuwkoopse bedrijven helpen bij loopbaankeuzes

Nieuwkoop – De Open Bedrijvendag op 9 maart is door circa 500 leerlingen bezocht en kan als succesvol worden bestempeld.

Ledverlichting maken bij Lumiparts

Hoe weet je als je vijftien bent of een beroep bij je past en welke vervolgopleiding je moet kiezen? 25 Technische bedrijven uit Nieuwkoop helpen daarbij. Op vrijdag 9 maart openden zij hun deuren voor 500 jongeren van 10 tot 16 jaar. Tijdens een bedrijfspresentatie, rondleiding en activiteit lieten zij de leerlingen kennismaken met verschillende aspecten van het werk.

Jan de Boer deed met zijn schadeherstelbedrijf voor het eerst mee aan de Open Bedrijvendag en hield er meteen een stagiair aan over. Dat is ook precies het doel van de dag volgens Ilse Disseldorp, coördinator bij de Metaalvakschool Nieuwkoop: ‘We willen de leerlingen verschillende bedrijven en beroepen laten zien, omdat die een goede toekomst met mooie doorgroeimogelijkheden bieden. Als een leerling dan meteen een klik heeft met een bedrijf, is het doel van de dag bereikt.’

Bij Hoogenboom Staal B.V. (foto hierboven) konden 80 leerlingen kennismaken met lassen, boren, ponsen en het apparaat dat medewerker Rick zelf ontwikkelde: zijn doel was om grote metalen onderdelen te kunnen labelen zonder ze te beschadigen. Vandaag mochten de leerlingen met zijn apparaat een label maken met hun eigen geboortedatum erop. Bij Lumiparts monteerden de leerlingen zelf een LEDstrip en bij Montagebedrijf Berry werden ze echt aan het werk gezet: er moest gezaagd, geboord en geklommen worden. Veiligheid staat voorop, dus helm en gehoorkappen op en klimgordel aan. Dat is pas een kennismaking met het echte werk!

Info-avond in Ashram op 28 maart

Tijdens de Open Bedrijvendag maakten de leerlingen kennis met drie bedrijven. Voor leerlingen en ouders die zich breder willen oriënteren is er op woensdagavond 28 maart de informatieavond ‘Toekomst in Techniek’. Bedrijven uit alle sectoren van techniek en van Rotterdam tot Mijdrecht presenteren zich op een informatiemarkt. Daarnaast zijn er verschillende presentaties en is er een bedrijvenpanel dat vertelt over de passie voor hun bedrijf, hoe zij zelf carrière hebben gemaakt en welke verschillende beroepen er binnen het bedrijf zijn.

De informatieavond ‘Toekomst in Techniek’ op 28 maart duurt van 19.00 tot 21.00 uur en vindt plaats in het Ashram College Nieuwkoop. Meer informatie is te vinden op:

www.metaalvakschool.nl/toekomstintechniek.