Nog een schepje kou er bovenop

Regio – De vrijdag begint met regen, de wind trekt flink aan en het wordt 10-12 graden. Het weekend zelf verloopt guur met (winterse) buien en een koude wind.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Vandaag (vrijdag) is het eerst bewolkt en nat. Een regengebied trekt dan van west naar oost over het land. Vanmiddag volgen vanuit het noordwesten opklaringen, maar ook enkele buien. Daarbij is kans op hagel. De maxima van 10 tot 12 graden worden rond het middaguur bereikt. De wind draait in de middag naar het (noord)westen en trekt flink aan naar matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. In de kustgebieden gaat het krachtig tot hard waaien, windkracht 6 tot 7 en op de Wadden wordt de wind soms stormachtig, windkracht 8.

In de nacht naar zaterdag neemt de bewolking toe en vooral in het zuiden gaat het flink regenen. Het koelt dan af naar 8 graden aan zee en 4 in het binnenland.

Zaterdagochtend zitten we even in zachtere lucht. De temperatuur stijgt naar 8 graden in Groningen en 12 in Zeeland. Het is daarbij bewolkt en vooral in het zuiden valt flink wat regen. In de middag trekt de meeste regen weg en klaart het van tijd tot tijd fel op. Geheel droog wordt het niet, want tussen de opklaringen door trekken geregeld buien over het land.

De temperatuur zal ’s middags een paar graden zakken. In het binnenland staat een matige westen- tot noordwestenwind. In de kustgebieden waait het (vrij) krachtig tot hard (5-7 Bft.). De wind maakt het vooral ’s middags voor het gevoel erg fris. De gevoelstemperatuur ligt rond 5 graden.

Ook zondag maakt de herfst overuren. Het blijft onstuimig met een stevige en vlagerige noordwester. In de kustgebieden kan het soms stormachtig waaien, 8 Bft. Daarbij is kans op zware windstoten rond 75 km/u. Talrijke buien weten ons land te vinden en daarbij is zelfs winterse neerslag mogelijk. Het kan stevig hagelen en zeer lokaal is zelfs kans op een vlok smeltende sneeuw. Tijdens een actieve bui is kans op onweer en kan de temperatuur dalen tot enkele graden boven nul. De gevoelstemperatuur ligt door de wind rond het vriespunt. De meeste buien komen voor in de kustprovincies.

Tussen de buien door schijnt de zon fel en kan je genieten van de prachtige Nederlandse wolkenluchten. Het kwik stijgt dan naar 7 graden langs de oostgrens en lokaal 10 in de kustgebieden.

Na het weekend blijft het nog een aantal dagen wisselvallig. Er zijn soms ook droge dagdelen met wat ruimte voor de zon. De temperatuur ligt rond normaal voor half november, overdag is het een graad of 9 en ‘s nachts koelt het af naar circa 3 graden. Tijdens opklaringen kan het regionaal licht vriezen.

Bron: weeronline