Oktober is Geniale maand in de Bibliotheek

Kaag en Braassem/Nieuwkoop – Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek ‘Gruwelijk eng’. Bij de Bibliotheek Rijn en Venen vinden ze dat nogal griezelig. Daarom komen ze dit jaar met een eigen thema. En niet één week, maar een hele maand. Oktober is bij de Bibliotheek Rijn en Venen ‘Geniale maand’.

Nieuwe technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen krijgen daar vroeg of laat mee te maken.

DGM-Letterbeeld

Tijdens de Geniale maand zijn alle activiteiten bij de Bibliotheek Rijn en Venen gebaseerd op de 21ste eeuwse vaardigheden. Kinderen, maar zeker ook volwassenen, kunnen de gehele maand komen ontdekken in de Bibliotheek.

Geniaal!

Schrijfster Janny van der Molen verpakt de ontdekkingen van een aantal belangrijke wetenschappers in haar boek Geniaal! Het sluit perfect aan bij de visie van de Bibliotheek op 21ste eeuwse vaardigheden. Het boek is dé inspiratiebron voor de Geniale Maand.

Programma

Bezoekers gaan zelf aan de slag met ontdekkingen van grote uitvinders als Albert Einstein, Leonardo da Vinci en Galileo Galilei. Tijdens het weekend van de wetenschap is er het proefjescircuit Splash! In de herfstvakantie kan iedereen zelf een echte uitvinder aan het werk zien én helpen.

Iedereen die zelf uitvinder wil worden kan deelnemen aan de maandcursus ‘word een uitvinder’. Als speciale gast komt Vinnie Ko, auteur van Met hartelijke groente, vertellen hoe het is om als Koreaan onze bijzondere taal te leren. Het gehele programma is te vinden op www.genialemaand.nl.

Bouwplaten

Om zo veel mogelijk kinderen kennis te laten maken met het thema Geniaal hebben de basisscholen in de regio voor álle leerlingen bouwplaten ontvangen. De bouwplaat is ontworpen door de Alphenaar Pieter Dirkzwager en is met wat knippen en plakken om te toveren tot een raket. Op de achterzijde van de bouwplaat staan alle activiteiten tijdens de Geniale maand.