Paddenstoelen kijken in De Haeck

Nabij de Nieuwkoopse Plassen ligt Lusthof de Haeck en dat is is in het najaar één groot paddenstoelenparadijs. Leuk om een keertje te bekijken.

Winterdonsvoetje (Tubaria hiemalis), Donsvoetjes (Cortinariaceae), Plaatjeszwammen (Agaricales), Paddestoelen, Paddenstoelen, Steeltjeszwammen (Basidiomycetes), Fungi, flora, paddestoel, paddenstoel - Nieuwkoopse Plassen, Lusthof de Haeck, Nieuwkoop, Zuid-Holland, Nederland, Europa

Winterdonsvoetje (Tubaria hiemalis) (foto NM/Jan Kriek)

Vind je het leuk om met een gids op pad te gaan? In het najaar worden er verschillende paddenstoelenvaartochten georganiseerd vanuit het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Aanmelden voor een vaartocht kan via www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop.

Er groeien hier zoveel paddenstoelen in alle soorten, maten, kleuren en vormen. “De paddenstoelen schieten al uit de grond”, vertelt boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten.

Dankzij de natte zomer kun je al verschillende paddenstoelensoorten ontdekken in Lusthof de Haeck, het bosgebied  bij de Nieuwkoopse Plassen. “Het is natuurlijk niet te voorspellen wààr de paddenstoelen precies groeien, maar met de nieuwe wandelroute door Lusthof de Haeck leer je een aantal soorten beter kennen én herkennen. Boleten, amanieten, russula’s en honingzwammen kun je hier zomaar tegenkomen. Ik weet tijdens een herfstwandeling door Lusthof de Haeck vaak niet waar ik het eerst en laatste moet kijken”, geeft boswachter John aan.

Compleet verschillend of bijna hetzelfde

Wat zo bijzonder is aan al die paddenstoelen, zwammen en schimmels is dat ze er vaak compleet verschillend, of juist bijna hetzelfde er uitzien. De één is felgekleurd, de ander gaat op in de omgeving. De ene paddenstoel groeit graag op de grond, terwijl de honingzwam leeft in de wortels van bomen. “Het blijft lastig om paddenstoelen te herkennen, zelfs voor een boswachter! Maar het is wel een heel interessante wereld om je eens in te verdiepen. De nieuwe paddenstoelenroute – die gratis te downloaden is in de route app van Natuurmonumenten Natuur Routes – helpt je op weg.”