Poldershoppen op de fiets

Regio – Er is weer een nieuwe en leuke fietstocht in de regio: de ‘poldershoppen fietsroute’.

Poldershoppen

Deze educatieve route is een initiatief van Boerderij De Straat-hof (Leimuiden), Restaurant De Dyck (Woubrugge), Kaasboerderij van Harten (Woubrugge), Aspergehof Noordam (Woubrugge) en kaasboerderij en manege De Vosseburch (Langeraar).

Samen bieden deze ondernemers een streekproducten-belevenisroute aan om recreanten kennis te laten maken met onze streek én het boerenleven rond de Braassem en de Langeraarse Plassen. Voor dit initiatief kregen zij een subsidie vanuit het Flexibele Meerjarenprogramma van de Rijn- en Veenstreek. Burgemeester Frans Buijserd overhandigde de cheque aan de enthousiaste ondernemers.

Buijserd: ‘De combinatie van het actief beleven van het landschap en de promotie van de heerlijke streekproducten zoals kaas, vlees en asperges, is uniek. En, heel belangrijk, jullie geven ook nog een educatieve noot aan de tocht. Op de bedrijven zelf komt een interactieve route met videoclips zodat kinderen op een leuke manier leren waar bijvoorbeeld de kaas vandaan komt.’

Voorzitter Eva Rademaker (De Vosseburch): “We vinden het ontzettend leuk dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Dit wordt mede mogelijk door de subsidie. We doen dit nu met vijf boeren, maar we hebben de ambitie om groter te worden. De deelnemende boerderijen zijn straks herkenbaar via een speciaal ontworpen bord. De volgende stap is de informatieborden maken.”  Aad Straathof (De Straat-Hof) vult aan: ‘We vinden het leuk om bezoekers rond te leiden over de boerderij. Helaas is daar niet altijd tijd voor: de dieren moeten wel verzorgd. Met de interactieve toer kunnen bezoekers zonder de boer op pad en toch alles leren over de boerderij.”

Met de cofinanciering stimuleren de Provincie Zuid-Holland en de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop de ondernemers om samen met de overheid de regio te promoten. Buijserd: ‘Ik ben er trots op dat ik deze eerste cheque mag overhandigen. Het is mooi om te zien dat vooral in Kaag en Braassem veel wordt samengewerkt. Ik roep de ondernemers in Nieuwkoop ook op om, net als de Vosseburch, de samenwerking op te zoeken en met creatieve ideeën te komen!”

De boeren nodigen u van uit  om het boerenleven te beleven en lekkerste streekproducten te vinden. De lengte van de fietstocht is zelf te bepalen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk.  Bent u ook een ondernemer en heeft u een projectidee? Wellicht komt u in aanmerking voor de cofinancieringsregeling van Rijn- en Veenstreek.