Prins Willem III presenteert Rampjaarroute

Regio – Prins Willem III presenteert op zondag 23 april de Rampjaarroute, met o.a. een routekaart en een placemat. De prins doet diverse plaatsen aan en eindigt bij het Regthuysplein in Nieuwkoop, waar burgemeester Buijserd hem opwacht.

Prins Willem III bij Fort Wierickerschans (foto Sharon Slachter)

(Foto: Sharon Slachter)

De prins vaart die dag met zijn gevolg langs de Rampjaarroute tussen Woerden, Zwammerdam en Nieuwkoop en brengt daarbij de verhalen van de waterlinie, het Rampjaar en zijn hoofdkwartier weer tot leven. Deze Oude Hollandse Waterlinie heeft ons in 1672 geholpen om het Franse leger van Lodewijk XIV buiten de deur te houden.

Om 10.00 uur vertrekt de prins onder begeleiding van een hofdame, heraut, vier soldaten en een prijswinnaar richting het museum in Woerden. Hier krijgt hij van wethouder Stolk de waterschapskaart overhandigd, zoals hij die in 1672 ook van de stad kreeg. Deze kaart hielp hem bij het onderwater zetten van de polders in onze omgeving.

Nadat de soldaten in de haven diverse saluutschoten hebben gelost, vaart de boot rond 10.30 uur richting het hoofdkwartier uit 1672. Willem III zal zijn gasten onderweg alles vertellen over wat hij hier tijdens het rampjaar heeft beleefd.

Bij de tolbrug van Nieuwerbrug begon de waterlinie. Tijdens het rampjaar lag hier een dam in de Rijn. Na het betalen van de tol, kan men nu gewoon doorvaren. Saluutschoten markeren hier rond 11.40 uur het betreden van de waterlinie en het passeren van de twee verdwenen schansen uit die tijd.

Fort Wierickerschans bestaat nog wel. Dit verdedigingswerk liet de prins in 1673 bouwen, nadat het Franse leger via het ijs de waterlinie was overgestoken.

Rond 12.10 uur demonstreren de soldaten hier langs de Oude Rijn hun wapens, met uitzicht op het fort. De burgemeester van Bodegraven-Reeuwijk stapt hier aan boord, voor een inspectie van de sluis in Bodegraven. Het naderen van deze belangrijke sluis gaat rond 13.10 uur gepaard met saluutschoten vanaf de kade

In Zwammerdam herdenkt men hoe Franse soldaten het dorp op een gruwelijke manier hebben geplunderd. Wethouder Hoekstra zal hierbij rond 14.10 uur aanwezig zijn op het grasveld naast de Ziendebrug. Hier heeft men een goed uitzicht op de plaats waar het Franse leger tijdens het rampjaar de Rijn is overgestoken.

Een gids van Natuurmonumenten neemt het hierna over. Varend op de Nieuwkoopse plassen waant men zich weer even in de waterlinie.

Tot slot meert de prins van Oranje rond 15.50 aan bij het Reghthuysplein, waar hij de burgemeester van Nieuwkoop zal bedanken voor het verjagen van het Franse leger. De soldaten geven daarbij een demonstratie van hun wapens.

De Rampjaarroute van Stichting Groene Hart is een fietsroute, met informatieborden over forten, schansen en spannende verhalen. Dus stap op uw fiets en zie dat de geschiedenis nog gewoon aan uw voeten ligt.

Kijk voor meer informatie op: www.ontdekdewaterlinie.nl