Rouwen en helen na kanker

Nieuwkoop – Ellen Metselaar is van jongs af aan geïnteresseerd in haar medemens. Zij wil graag dat het goed gaat met de ander. Een bijzonder mens, met een bijzondere onderneming “Rust en Ruimte”.

Tijdens de Gezondheidsbeurs op 10 februari in Kaleidoskoop is Ellen Metselaar aanwezig om bezoekers uit te leggen wat Rust en Ruimte kan betekenen.

Ellen geeft nu alvast een voorproefje: ‘Rust en Ruimte is een heerlijke en veilige plek waar je in alle rust kunt werken aan onverwerkte emoties als gevolg van ziekte of een overlijden. De locatie, zowel buiten als binnen, nodigt je uit om jezelf te durven zijn met de pijn en het verdriet dat je bij je draagt. Misschien ben je je bewust van de emoties die je leven beïnvloeden. Het kan ook zijn dat je die niet weet…’

Deskundig

Naast therapeut en coach bij Rust en Ruimte is Ellen ervaringsdeskundige op het gebied van kanker. Medio 2016 werd bij haar een kwaadaardige tumor in de rechter oorspeekselklier ontdekt. De schrik was groot. Haar leven stond stil…
In korte tijd volgde een operatie en 7 weken bestraling. Om alle ervaringen en gevoelens onder woorden te brengen is ze een blog gaan schrijven en schilderen op doek. Beide activiteiten bleken een mooie uitlaatklep.

Na de periode van behandeling kwam ze er achter dat het verwerkingsproces nog in volle gang was. Ondanks de vermoeidheid is ze niet op de bank blijven zitten maar doorgegaan met activiteiten, zoals wandelen, tuinieren en het kleinvee verzorgen.
Vooral het schilderen heeft geholpen haar ‘binnenwereld’ naar buiten te brengen. Daar bedoelt ze mee ‘het zichtbaar maken’ van haar emoties. Duidelijk krijgen wat ze dacht en voelde. Nadat ze dit wist kon ze de volgende stap te zetten in het verwerkingsproces.

Drijfveer

Anderen daarbij helpen is haar drijfveer. Ellen: ‘Ik heb ervaren dat ieder mens zijn/haar eigen weg zoekt in het verwerken van een ziekte of overlijden. Ook doet iedereen dat in een eigen tempo. In het woord ‘verwerken’ zit het woord ‘werken’. En dat is het inderdaad. Het gaat met up en downs. Zo zet je een stap vooruit en dan weer 2 stappen achteruit. Het kost energie. Het hoort er allemaal bij.’

In haar unieke aanpak zet ze vooral activiteiten in. Allerlei oefeningen en opdrachten helpen om jouw gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Daarna weet je vaak zelf wat je wilt doen om jouw emoties te uiten. Op een manier die bij je past.
Persoonlijk heeft ze ervaren dat deze aanpak werkt en nodigt je uit om dit avontuur samen met haar aan te gaan.

Meer informatie tijdens de Gezondheidsbeurs op 10 februari, maar nu al meer wil weten kan terecht op www.rust-ruimte.nl of bel eens naar Ellen via 0172 601568