Rugpijn? Manuele therapie en training!

Nieuwkoop – Rugpijn komt veel voor; een groot deel van de mensen krijgt ermee te maken. Er is steeds meer bewijs dat een actieve aanpak van dit probleem de beste resultaten geeft.

Er zijn vele oorzaken voor lage rugpijn op te noemen: uiteraard zwaar lichamelijk werk in ongunstige, vaak gebogen, houdingen. Maar ook zittend werk, weinig lichaamsbeweging of een verkeerde manier van omgaan met de rugklachten. Minder bekend zijn de stress gerelateerde oorzaken; spanning heeft invloed op de manier waarop de spieren werken en het gevolg daarvan is dat er eerder een verkeerde beweging gemaakt wordt waarbij het “in de rug schiet”.

PP11

In de meeste gevallen gaat rugpijn vanzelf weer over; ongeveer 80% van de rugklachten verdwijnt in enkele weken. Met rugpijn is het verstandig om, indien mogelijk, enigszins in beweging te blijven. Gaat de klacht niet over of komt het na een aantal weken weer terug dan is het zinvol om hulp in te roepen van de fysio- of manueel therapeut.

De behandeling bestaat meestal uit een relatief korte periode waarin de rug weer soepel gemaakt wordt via manuele therapie en oefeningen. Vervolgens moeten de spieren hun werk weer op een “normale” manier gaan doen om te voorkomen dat het opnieuw misgaat. Hiervoor zijn speciale stabiliserende oefeningen geschikt, maar ook kracht- en conditie training. Om klachten in de toekomst te voorkomen of te beperken is het van belang om daarna  iets aan training en een actieve leefstijl te blijven doen.

Voor behandeling en training kunt u natuurlijk terecht bij de specialisten van Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, Vijverhof 1 in Nieuwkoop. Voor meer informatie of een afspraak belt u 0172-575261 of kijk op www.bakkerendevos.nl Mailen kan ook naar info@bakkerendevos.nl