Schooljeugd doet verkeersexamen

Nieuwkoop – De eerste actie van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Nieuwkoop is achter de rug. Hun Missie? Iedereen veilig over straat.

verkeersexamen

Vrijdag 2 juni fietsten 184 kinderen uit groep 7 van verschillende basisscholen in de gemeente Nieuwkoop het Praktische VerkeersExamen. Een week eerder had burgemeester Buijzerd de kinderen uit Ter Aar en omstreken al op de fiets geholpen. Onder auspiciën van de Veilig Verkeer Nederland werd een ronde door het dorp gefietst van ongeveer 12 minuten. Hand uitsteken, goed kijken, een goede bocht draaien: het hoort er allemaal bij.

De jarige voorzitter van de Nieuwkoopse VVN-afdeling Jan Hardenberg blies op een fluit en de  wijkagente hielp samen met Jan Damen, de kinderen op de fiets.

Elke minuut vertrok er een kind, een strakke planning. Vele vrijwilligers hielden langs de route de kinderen in de gaten. Zij zagen soms wat gespannen gezichten, en andere kinderen fietsten vol bravoure langs. Het oefenen dat de kinderen van te voren hadden gedaan, met de school of met de ouders, wierp zijn vruchten af.

Het examen verliep heel goed: 81 procent van de kinderen is dit jaar geslaagd. De diploma’s zijn feestelijk uitgedeeld op school. Op dit diploma staat ook te lezen of de kinderen het theoretisch verkeersexamen hebben gehaald.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is dé maatschappelijke organisatie die -al meer dan 80 jaar- werkt aan verkeersveiligheid in Nederland. Iedereen is verkeersdeelnemer, iedereen heeft belang bij veilig verkeer. VVN streeft er naar om zoveel mogelijk mensen en organisaties te inspireren, te stimuleren en actief te betrekken bij verkeersveiligheid.