Snipperdagen rond de Nieuwkoopse Plassen

Nieuwkoop – De wandelpaden van Natuurmonumenten rond de Nieuwkoopse Plassen worden deze weken weer versterkt. Grote hopen houtsnippers liggen klaar om met kruiwagens uitgereden te worden.

Snippers uitrijden 2 – ©Natuurmonumenten – Ellen van den Adel

Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten is trots op zijn vrijwilligers: “Snipperdagen noemen zij het gekscherend, maar het is gewoon keihard werken voor hen.”
Moerasbos
Eén van de wandelpaden die onderhouden wordt, is het pad door Lusthof de Haeck, in Woerdense Verlaat. In dit sprookjesachtige moerasbos is de bodem al snel vochtig en modderig. Door er jaarlijks een flinke hoeveelheid houtsnippers uit te rijden, blijft het gebied toegankelijk. Pietersen: “Lusthof de Haeck is één van onze meest bezochte wandelgebieden. Dan moet je wel zorgen dat het goed te belopen blijft. Alleen dan blijft het een trekpleister.“
Vrijwilligers
Het wandelpad dat opgeknapt wordt, is ruim een kilometer lang en niet toegankelijk met welke auto dan ook. Dat betekent dat vrijwilligers vanaf de openbare weg af en aan lopen met kruiwagens vol met houtsnippers. Vrijwilliger René Vanhaelen (70 jaar) doet dit met liefde. “Het is mooi om met elkaar bij te dragen aan dit prachtige gebied. Aan het eind van de dag ben ik wel kapot, maar dat maakt me niet uit.” René maakt ook wekelijks een wandeling door het gebied met een prikker en afvalzak in de hand. “Je snapt niet dat mensen die in de natuur recreëren afval achter laten, maar toch is het zo. Ach, door mijn wekelijkse rondje blijft het onder controle”, grinnikt de Leidenaar.
Op pad
Boswachter John nodigt iedereen uit om te wandelen door Lusthof de Haeck: “We hebben in onze app Natuur Routes de wandeling geplaatst, dan krijg je tijdens het wandelen ook wat achtergrondinformatie over het gebied.” Zelf wandelt de boswachter ook vaak door het gebied. Hij houdt toezicht, kijkt of mensen zich aan de regels houden en checkt of honden aan de lijn lopen. “Zo kom ik in gesprek met de bezoekers. En dan merk je dat het voor heel veel mensen echt een heel bijzonder stukje natuur is, een echt lusthof.”