Spanningsklachten? Psychosomatische fysiotherapie!

Nieuwkoop – Bij veel lichamelijke klachten spelen spanningen een rol. Voor de behandeling van deze spanning gerelateerde klachten is de Psychosomatische fysiotherapeut (PSF) de aangewezen persoon.

Heeft u slaapproblemen, lusteloosheid, vermoeidheidsklachten, wisselende spier- en gewrichtsklachten, benauwdheid, duizeligheid en hoofdpijn klachten? Mogelijk hangen deze klachten samen met spanning en stress.  De PSF helpt bij het bewust worden van de, in het lichaam aanwezige, spanning. Dit is meestal een eerste stap in het leren deze spanning te beïnvloeden middels allerlei ontspanningstechnieken.

De oorzaak van spanningsklachten is zeer divers; het heeft veelal te maken met omstandigheden als hoge werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, ernstige ziektes of verlies van dierbaren. Ook spelen spanningen een rol bij chronische pijnklachten, fibromyalgie en depressiviteit. Uit onderzoek blijkt dat het bewegen een goede manier is om deze klachten te beïnvloeden en er meer controle over te krijgen.

Mirjam van der Knaap, werkzaam als PSF bij Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen & gezondheid, begeleidt patiënten individueel maar ook in kleine groepen. In een groep van maximaal 4 personen maakt u kennis met verschillende vormen van ontspanning zodat u uiteindelijk de ontspanningsmethode kunt kiezen die voor u het meest geschikt is. Binnenkort start er weer een korte cursus (3 bijeenkomsten) op de maandagmiddag van 13 tot 14 uur. Voor de kosten hoeft u het niet te laten; de hele cursus kost € 35. Opgeven kan via info@bakkerendevos.nl of via 0172-575261.

Wilt u meer weten over de behandeling door de Psychosomatische Fysiotherapeut? Twijfelt u of het iets voor u is? Overleg dan met uw huisarts, POH-GGZ of psycholoog. Uiteraard kunt u ook de praktijk bellen en vragen naar Mirjam van der Knaap.

psf2-1