TaalHeld Thirza

Regio – De Taalheld 2018 werkt bij Bibliotheek Rijn en Venen en heet Thirza Zellerer.

Ieder jaar reikt stichting Lezen & Schrijven de TaalHeldenprijzen uit. Donderdag 15 november werd Thirza Zellerer, coördinator Taalhuis bij de Bibliotheek Rijn en Venen, in het zonnetje gezet. Fatiha Ben Allal, projectcoördinator en docent NT2 bij Sagènn overhandigde haar de officiële TaalHeld oorkonde.
Thirza zet graag anderen in het zonnetje. Daarom wilde Fatiha, die veel met Thirza samenwerkt, de rollen eens omdraaien. Ze nam contact op met Stichting Lezen & Schrijven om Thirza te nomineren als TaalHeld. Het bleek niet meer mogelijk om mee te dingen naar de landelijke uitreiking, maar haar bekronen als TaalHeld kon zeker. En zo werd Thirza op donderdag 15 november overvallen in de Bibliotheek Alphen. Met een officiële oorkonde, lintje en grote bos bloemen werd ze TaalHeld van 2018. In een persoonlijke toespraak liet Fatiha blijken hoeveel waardering er is voor Thirza en het werk wat ze doet om laaggeletterdheid tegen te gaan. Ze ziet de mensen écht en kijkt verder dan de buitenkant, aldus Fathia.
Laaggeletterdheid komt vaker voor dan je denkt
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen. In de regio Alphen aan den Rijn is ongeveer 1 op de 10 mensen laaggeletterd. Iedereen kan laaggeletterd zijn, juist ook mensen die in Nederland geboren zijn. Mensen die zelf (beter) willen leren lezen of schrijven, of iemand anders daarbij willen helpen, zijn welkom in het Taalhuis van de Bibliotheek Rijn en Venen.