Tekeningen en beeldhouwwerk in Regthuys

Nieuwkoop – Drie exposanten zijn in de februarimaand te zien in het Reghthuys.

In wondermooie pentekeningen wordt je een onwaarschijnlijke werkelijkheid voorgeschoteld en twee beeldhouwers, elk met een eigen stijl, roepen bewondering op door hun trefzekere vakmanschap. De opening vindt plaats op zaterdag 10 februari  2018 door kunsthistorica Drs C. Nelissen om 15.00 uur.

Fascinerend en vervreemdend: naar een tekening van Redmer Hoekstra kun je héél lang kijken. Hij voorziet zijn tekeningen altijd van een surrealistische draai. Hij associeert op vorm en betekenis, waardoor verrassende nieuwe wezens en dingen ontstaan. Je moet er als het ware met een tweede blik naar kijken. “Het brein vult vaak in wat je ziet, en die tweede blik is er een van verwondering. Verwondering vind ik een van de mooiste menselijke eigenschappen.” Hoekstra  werkt met fineliners  op papier. Door arcering creëert hij  licht en ruimtelijkheid, wat de tekening doet leven. Hij maakt zijn tekeningen zo realistisch mogelijk, waardoor de vervreemding des te sterker overkomt. 

Menno Veenendaal legde zich aanvankelijk vooral toe op portretten, ofwel persoonsbeschrijvingen in brons. ‘Een kop vertelt werkelijk alles van iemand. Een heel leven vertaald; dat weten te treffen fascineert me!’ Zijn zoektocht gaat inmiddels verder. Waar hij naar streeft is naar de ultieme vorm en dat is een reis vol keuzes en twijfels. ‘Vaak verwarrend en met vele waarheden, maar vooral boeiend.’

Veenendaals werk is op tal van plekken in de openbare ruimte te zien, hij maakte o.a. het beeld van Willem-Alexander voor de Admiraliteit van de Koninklijke Marine in Den Helder en portretten van grote Nederlandse schrijvers als Hella Haasse, Harry Mulisch en Bernlef.

Al zo’n 30 jaar is Monique Veenendaal beeldhouwster, na jarenlange groeps- en privélessen bij diverse beeldend kunstenaars. Daarnaast was zij mede-organisator van beeldhouw-workshops in Frankrijk. Haar voorkeur ligt bij figuratieve en semi-abstracte mensfiguren waarin zij de kostbare waarden van geborgenheid, verbondenheid en liefde weergeeft, op haar eigen extroverte manier. Een bijzondere opdracht waarin de thema’s liefde en intimiteit centraal staan was een beeld voor de NVVS (Ned.Verg.voor Seksuologie), bekend als de Van Emde Boas / Van Usselprijs. Monique maakt ook volledig abstracte, vrijheid symboliserende objecten, bijvoorbeeld gebaseerd op vogelfiguren.

Bezoekdagen expositie: op zaterdag 10, 17 en 24 februari van 10-16 uur en op zondag 11, 18 en 25 februari van 13-16 uur.

Het Reghthuys, Reghthuysplein 1, 2421 BE Nieuwkoop

Meer info op www.reghthuys-nieuwkoop.nl