Terreuroefening in Koetshuis

Regio/Nieuwkoop – Politieagenten moesten woensdag 18 april een verkeerscontrole in Nieuwveen bruut onderbreken na een melding over een mogelijk incident in een fictief asielzoekerscentrum in Nieuwkoop. Het ging om een oefening.

Met deze melding begon de terreuroefening voor een groep agenten van het politieteam Kaag en Braassem. Tot het moment dat de agenten bij het voormalige verzorgingstehuis aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop arriveren, hadden ze geen idee dat het een oefening betreft. Dat veranderde zodra ze bij het pand hun geweldsmiddelen moeten inwisselen voor oefenmiddelen.

In het Koetshuis werden ze al snel geconfronteerd met mensen die grotendeels in paniek zijn. Hier en daar lagen gewonden. Toen de agenten werden geconfronteerd met de eerste van – naar later blijkt – drie terroristen, werd er ook geschoten. Daarna klonken automatische wapens en zelfs oefengranaat .

Ook gewaarschuwde agenten van het zogenoemde Flexteam arriveerden en toen de situatie escaleerde werd ook het Rapid Response Team (RRT) opgeroepen. Daarna was het snel voorbij. De drie RRT-leden bekeken razendsnel de vele kamertjes en schakelden de overgebleven terroristen uit.

De oefening werd twee keer gedaan in er deden diverse Lotusslachtoffers mee en twee klassen politiestudenten zorgden voor het nodige tegenspel.

Filmpje van de oefening:

https://www.youtube.com/watch?v=xsfE_WcaKzI&feature=youtu.be