Tijdstraf haalt spanning van NK Triatlon

Nieuwkoop – Het NK Triatlon leek op een fantastische apotheose uit te draaien, Martijn Dekker en Evert Scheltinga, gaven elkaar na het zwem- en fietsonderdeel hoegenaamd niets toe. Wegens stayeren liep Scheltinga tijdens het fietsonderdeel een tijdstraf van vijf minuten op. Die moest hij bij het begin van het looponderdeel uitzitten en daarmee was de spanning wie er met de titel vandoor zou gaan helemaal weg.

Aankondiging triathlon mei 2017 _FOTO PEP fotografie
Voorafgaande aan het NK werd nadrukkelijk omgeroepen dat de jury streng, maar rechtvaardig zou zijn. Dat eerste klopte zondermeer, dat tweede valt over te twisten. Natuurlijk reed Scheltinga een paar keer zo goed als op het wiel van Dekker, maar die twee keer dat dat gebeurde hield Dekker duidelijk in om te drinken en ja wat is dan tien meter! Maar goed, een jury is om te oordelen en daar waar nodig te veroordelen, dat is nu eenmaal een gegeven.

Omdat het publiek daar geen weet van had was de spanning gedurende het zwemmen en het fietsen om te snijden. Beide kemphanen gaven elkaar tijdens die onderdelen geen meter ruimte, gedurende het fietsen een metertje of vijftien. (al dacht de jury daar dus anders over!) Na ruim twee en een half uur racen viel er nog niets te voorspellen, bij het begin van het loopnummer wel. De opgelegde vijf minuten tijdstraf aan Evert Scheltinga was bepalend voor het eindklassement.

Diederik Scheltinga achterhaalde bij het lopen zijn aangeslagen broer Evert, die tot overmaat van ramp ook nog eens met kramp kreeg te maken. Diederik pakte het zilver, broer Evert zag Erik-Simon Struijk ook nog eens over hem heen denderen en moest genoegen nemen met een vierde plaats. Na al deze schermutselingen zouden we bijna de kampioen vergeten en daarmee hem veel te kort doen.

Martijn Dekker uit Sittard domineerde geruime tijd de wedstrijd en zeker bij het fietsen maakte hij een ijzersterke indruk. Evert Scheltinga kon over het algemeen alleen maar volgen. Sporadisch nam hij de leiding over en dat zegt genoeg over de vorm van Dekker. Na het lopen nam de topsporter uit Sittard wat gas terug en verzekerde zich daarmee van de (dik verdiende) titel.

Diederik Scheltinga werd op 3.42 minuut fraai tweede, Erik-Simon Struijk op 4.38 derde. De Vink en Veenman triatlon organisatie kan terugzien op een perfect georganiseerd toernooi, waarin de veiligheid van sporter, sportster en verkeer deelnemers centraal stond. Als slagroom op de taart een geweldige winnaar, die als ook nog eens als enige de halve marathon onder de vier uur ( 3.57.32) wist af te leggen: Martijn Dekker!

Auteur: Adrie van Lith
Foto bron: PEP Fotografie