Topsport in de keuken

Nieuwkoop – Waterlanders kan niet alleen goed volleyballen. Het publiek razendsnel voorzien van een hamburger gaat deze sporters ook goed af.

Ga er maar aan staan; tweehonderdtwintig hamburgers grillen, broodjes beleggen, patatjes bakken en vervolgens uitserveren aan een overvolle Grand Café de Steupel gevuld met supporters. Tussendoor nog even zes borden opmaken met een toren van maar liefst acht hamburgers op elkaar gestapeld, de stacker van één kilo. De mannen van het Nieuwkoopse Waterlanders hadden het er zaterdagavond na afloop van hun gewonnen thuiswedstrijd maar druk mee. Meer dan honderdzeventig bezoekers waren er af gekomen op de vierde editie van het hamburger-spektakel.

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement geworden. De mannen van het eerste nemen ieder seizoen één keer de keuken van uitbater Ed van den Helder van Grand Café de Steupel over. “Ze gaan voor alle bezoekers hamburgers bakken en nemen ook het uitserveren voor hun rekening.” Er wordt in de keuken hard gewerkt om al het toegestroomde publiek in een razend tempo van een goed gevuld bordje te voorzien.

Net als vorig jaar zijn er zes kandidaten die op voorhand denken een kiloburger wel op te kunnen. Ze nemen het op tegen titelverdediger Adri Droogh. Deze keer werd de kiloburger als stacker gepresenteerd. Eén van de initiatiefnemers Edwin van ’t Wout verduidelijkt: “Een toren van acht hamburgers op elkaar gestapeld, wat groenvoer en lekker veel saus”. Adri Droogh, Benjamin Vogel, Sven van Raaijen, Hidde Dijkstra, Mark Disseldorp en Dirk Verweij gaan rond 20.00 uur aan tafel om onderling de strijd aan te gaan.

Speaker John Kwakkenbos geeft aan dat er gewed kan worden op wie de wedstrijd gaat winnen. “De inzet bedraagt twee euro. De winnaar ontvangt heren 1 thuis op bezoek in eigen keuken. Dan gaan de mannen ook lekker hamburgers bakken.”

De wedstrijd gaat in het begin nog aardig gelijk op. Maar al snel komt het aan op het doorzettingsvermogen van de heren. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de kannen water die op tafel staan. Deelnemer Dirk Verweij, als slager wel gewend om veel vlees te eten, neemt al snel de koppositie in. Halverwege de strijd feliciteert de kampioen van vorig jaar hem alvast. “Dirk nog inhalen is niet meer mogelijk.” Binnen vijfenveertig minuten is het bordje van Dirk Verweij leeg, onder luid applaus slikt hij de laatste hap weg.

Het toeval wil dat het lootje van uitbater Ed van den Helder later op de avond uit de koningsmuts wordt getrokken bij de prijsuitreiking. Van den Helder had de winnaar juist voorspeld. Hij kan tijdens een avondje bij hem thuis genieten van de hamburgers die Heren 1 daar zal bakken en opdienen. En de winnaar? “Die is dan ook van harte uitgenodigd en uiteraard ook tijdens de volgende editie om zijn titel te verdedigen.”