Torenschuddersfeest met uitmarkt

Nieuwkoop – Het traditionele Torenschuddersfeest is begonnen in 2000 en op vrijdag 7 en zaterdag 8 september wordt de negentiende editie gevierd. Dit jaar gecombineerd met de uitmarkt.

De naam van dit feest komt door het “verhaal” dat na de bevrijding in Nieuwkoop zo gefeest werd dat de Reghthuystoren stond te schudden op zijn grondvesten.

Om te laten zien dat Nieuwkoop nog steeds goed kan feestvieren is in 2000 het Torenschuddersfeest gestart als waardering voor de vele vrijwilligers die het sport- en culturele leven in Nieuwkoop op peil houden. Het is inmiddels een traditie geworden.

Vrijdag

Dit jaar een Torenschuddersfeest over twee dagen. Op vrijdag 7 september komt Marco de Hollander het Reghthuysplein vanaf 20.30 uur op stelten zetten. Geheid dat hij de aanwezigen meeneemt in de polonaise. Als Marco zo rond de klok van 22.00 uur is uitgezongen, neemt DJ-Tino Brouwer het van hem over. Dan gaan de voetjes van de vloer bij Gouwe Ouwe- , maar ook bij hedendaagse muziek.

Traditie

Zaterdag 8 september gaat het feest vrolijk verder met vanaf 09.00 uur de traditionele kunst- en creamarkt in de Dorpsstraat. Deze markt loopt als een lint door Dorpsstraat en winkelcentrum de Nieuwe Cope. Traditiegetrouw is Bromfietsclub De Stofwolk aanwezig op het parkeerterrein aan de Achterweg.

Uitmarkt

Omdat het ook de opening van het culturele seizoen is, presenteren Culturele Vereniging ‘t Reghthuys en Kaleidoskoop hun programma’s in de vorm van een Uitmarkt. Dat houdt in dat u op diverse plekken optredens kunt verwachten. Als de weekmarkt na de middag vertrekt, gaat de Uitmarkt door tot 17.00 uur. U kunt luisteren en kijken naar (muzikaal) entertainment van diverse artiesten. Ook voor de jeugd is er eigen vermaak.

Verlichte boten

‘s Avonds om 19.00 uur komen versierde en verlichte boten op de Nieuwkoopse Plassen bijeen op de grote plas voor Jachthaven Plaszicht. In een grote kring paraderen zij voor een jury die gaat beoordelen welke boten het mooist verlicht zijn. Er zijn prijzen voor de mooiste grote boten, maar ook voor de mooiste kleinere boten. Rond 21.00 uur wordt het Torenschuddersfeest afgesloten met een daverend vuurwerk vanaf een ponton in de Nieuwkoopse Plassen.