Tropisch (zweet)weekje

Regio – Vanaf dinsdag wordt het in bijna het hele land tropisch warm. Het is vrij zonnig, met temperaturen boven de 30 graden en er is een kleine buienkans.

Vanochtend zijn er in de zuidelijke provincies en boven het Waddengebied enkele wolkenvelden. Op veel andere plaatsen schijnt de zon en later in de ochtend overal. Het wordt 25 tot 28 graden in de kustprovincies en 28-29 graden in het binnenland. Er staat een zwakke westen- tot noordwestenwind. Doordat er weinig wind staat is het in de zon extra warm. Aan zee brengt een matige wind wat verkoeling.

Dinsdag voert een zwakke zuidenwind nog meer warme lucht aan en dat gaan we merken aan de temperatuur. In het zuiden, midden en oosten wordt het met 30 tot lokaal 33 graden tropisch warm. In het westen van het land, op de Wadden en in het westen van Friesland liggen de maxima ergens tussen de 26 tot 29 graden. Aan zee is het nog iets minder warm door een aanlandige wind.

Woensdag kan het ook in delen van de Randstad en in Friesland en Zeeland 30 graden worden. In het binnenland wordt het 31-32 graden en lokaal is het met 33-34 graden wel erg warm. Aan de kust en op de Wadden liggen de maxima tussen 25 en 29 graden. Ook dan kan in de middag een lichte zeewind opsteken. Het is vrij zonnig met ook wat hoge bewolking.

Donderdag en vrijdag is het zeer warm en kan de temperatuur in het zuidoosten, oosten en op de Veluwe pieken naar 34-35 graden. Op grote schaal is het tropisch met maxima van 30 graden of meer. Op de Wadden en in delen van Zeeland en Noord-Holland wordt het net niet tropisch. Het blijft zonnig met sluierbewolking en de kans op een lokale onweersbui is klein.

In het volgende weekend wordt de temperatuurverwachting wat onzekerder. De hitte kan nog een aantal dagen aanhouden, maar de temperatuur zal waarschijnlijk 4-6 graden dalen. Het blijft in ieder geval veel warmer dan normaal. De kans op onweer neemt iets toe.

Bron: weeronline