Twee winnaars ontwerpwedstrijd

Nieuwkoop – De jury was zo enthousiast over de creatieve ideeën tijdens de ontwerpwedstrijd “waterbewust landmark” dat ze maar liefst twee winnende ontwerpen selecteerde.

Diede, Elise, Senna en Britt met hun winnende ontwerp

Honderd leerlingen van het Ashram College in Nieuwkoop werkten afgelopen weken aan het ontwerpen van een waterbewust landmark; een opvallend bouwwerk of element in het landschap dat met waterbeheer te maken heeft.

Deze ontwerpen zullen door de winnaars zelf gemaakt worden en komen bij de Ruygeborg Hoeve in Nieuwkoop te staan. Vrijwilligers van de Metaalvakschool Nieuwkoop begeleiden de leerlingen bij het uitwerken van de ontwerpen en de uitvoering. Eind van het schooljaar moet het landmark af zijn. Juryvoorzitter Hans Pluckel, hoogheemraad van Rijnland, maakte bekend welke leerlingen hun ontwerp mogen gaan realiseren.

De jury koos voor het ontwerp van Job, Jop, Desmond en Cas omdat er voor de bezoekers iets te doen is en vanwege de duidelijke link met het werk van het Hoogheemraadschap: door water uit de Nieuwkoopse plassen op te pompen stijgt het waterpeil in Nieuwkoop.

Diede, Elise Senna en Britt (zie foto) ontwierpen vijf elementen, waarvan het gebroken wagenwiel in de prijzen viel. Een legende over het ontstaan van Nieuwkoop vertelt dat Nieuwkoop werd gesticht door een groep zigeuners, die vanwege een gebroken wagenwiel niet verder konden reizen en daarom gebleven zijn. In de ruimte tussen de spaken van het karrenwiel staan vragen. Ook de antwoorden zijn in het ontwerp te vinden, maar verborgen achter het wiel. Door het wiel te draaien wordt het antwoord zichtbaar op de plek waar het wiel gebroken is.

Het Hoogheemraadschap wil met deze opdracht jongeren bewust maken van het belang van waterbeheer. Daarom reikte de jury een eervolle vermelding voor een element dat door meerdere groepjes was bedacht: een schaalmodel van Nieuwkoop dat laat zien wat er gebeurt als het waterschap alle gemalen uit zou schakelen en het waterpeil stijgt: Nieuwkoop verdwijnt onder de waterspiegel.