Discussie concentratie winkels Nieuwkoop

Nieuwkoop – Al meerdere jaren is er een discussie over het verdeelde winkelbestand in de kern Nieuwkoop. Er ligt inmiddels een rapport, maar er wordt nog erg schimmig over gedaan. Donderdag praten ondernemers met raads- en collegeleden

platvis

De Platvis is een van de ondernemers aan het Kennedyplein (archieffoto)

Is Retail Nieuwkoop Futureproof? Verenigde Ondernemers Nieuwkoop (V.O.N.) en Gemeente Nieuwkoop hielden in november 2016 een bijeenkomst waarin o.a. de werkgroep detailhandel Nieuwkoop werd geïntroduceerd. Tevens werd toen het onafhankelijke platform “De Nieuwe Winkelstraat” (DNWS) ingeschakeld om een actie-traject (plan) te maken. Dat rapport ligt er al enkele maanden, was eerst geheim, maar is inmiddels openbaar en moet besproken worden. Afgelopen donderdag was er een besloten vergadering met leden van de gemeenteraad en donderdag 7 september gaan ondernemers (stakeholders) en gemeenteraad in een openbare vergadering met elkaar in gesprek.

Eén geheel
In de opgestelde rapportage van DNWS wordt voorgesteld om het centrum en Kennedyplein tot één geheel te smeden. Dat is meteen ook de splijtzwam in de werkgroep detailhandel, want de Kennedyplein-ondernemers willen graag blijven zitten waar ze nu zitten. ‘Het loopt immers prima?’ Dat is minder bij de ondernemers van het centrum. De Blokker en Eva Mode zijn recent vertrokken, er is leegstand en “de loop” raakt er uit.
Ook voorzitter Leo Kooyman van de Verenigde ondernemers Nieuwkoop heeft geen pasklare oplossing. ‘Al in 2009 praten we hierover, maar een echte oplossing is er nog niet.’

De beide winkelcentra samenvoegen wordt in de rapportage als beste scenario genoemd. Het centrum naar “beneden” brengen is het meest moeizaam en kostbaar, terwijl het Kennedyplein “naar boven” halen, sneller voordeel oplevert. De leegstand is meteen weg, het winkelbestand kan compacter gemaakt worden, het wordt gezelliger en drukker, zo staat in de rapportage te lezen. Om het allemaal nog wat vriendelijker te maken, zou ook het Reghthuysplein helemaal autovrij moeten worden.

Extra pijnpunt is dat de gemeente de tijdelijke vergunning voor een supermarkt op het Kennedyplein maar laat voortduren en zelfs recent de Rabobank ook detailhandel heeft toegestaan in het pand aldaar.

Geen boodschap
Daar hebben de Kennedyplein ondernemers nog weinig boodschap aan, de koopstroom is daar (nog) prima.  De centrum ondernemers hopen dat er wel een hereniging komt. ‘Als de ondernemers in het centrum het loodje leggen, zal uiteindelijk ook het Kennedyplein kopje ondergaan. Apart zijn we te klein, maar juist gezamenlijk kunnen we zoveel sterker zijn.’

De ondernemers (zowel de voor- en tegenstanders) gaan nu proberen de politiek te overtuigen. Op donderdag 7 september om 20.00 uur in het gemeentehuis te Nieuwveen.