Volop zomerweer na fris weekend

In het zuidwesten schijnt de zon en is het droog. Elders is het wisselend bewolkt met lokaal een licht buitje. Het is fris met 16-20 graden. Morgen verandert weinig, na het weekend wordt het zonniger en warmer. Vanaf woensdag wordt het met uitzondering van de kustgebieden 25-30 graden. Volgens de nieuwste berekeningen kan het dit weekend op grote schaal tropisch worden!

Vanochtend is het wisselend bewolkt. In het noorden en oosten is kans op een buitje. Tussendoor schijnt de zon af en toe. In het zuiden is de zon vaker te zien en in het uiterste zuiden is het zonnig. In de loop van de ochtend neemt ook daar de bewolking toe. In Zeeland blijft het vrij zonnig. Er staat een frisse noordwestenwind en de temperatuur ligt tussen 14 en 17 graden.

Vanmiddag is het wisselend bewolkt met veel stapelwolken en soms wat zon. In het zuidwesten en langs de westkust is de zon het vaakst te zien. In het oosten, noordoosten en noorden is kans op een licht buitje.

De noordwestenwind is matig van kracht. Op de Wadden waait het (vrij) krachtig, 5 à 6 Bft. Het wordt niet warmer dan 16 graden op de Wadden en 20 langs de Belgische grens. Normaal is het van noordwest naar zuidoost 18-23 graden.

Vanavond is het wisselend bewolkt met hier en daar wat ruimte voor de zon, vooral in het zuiden en westen. In het noordoosten is de bewolking het dikst en is kans op een buitje. Het is fris met temperaturen die dalen naar 7-10 graden. Aan zee koelt het af naar circa 12 graden. In de loop van de nacht neemt de bewolking toe en trekken lichte buitjes over het land. In Zeeland blijft het droog.

Morgen wordt een saaie en grijze zomerdag. De bewolking is hardnekkig en op veel plaatsen komt de zon er niet aan te pas. In de loop van de middag en in de avond zou in de zuidwestelijke helft de zon af en toe door kunnen breken. Uit de bewolking kan vooral in het noordoosten wat lichte regen vallen. De noordwestenwind is matig en op de Wadden (vrij) krachtig. Het wordt daarbij 16 graden in Noord-Groningen tot lokaal 20 in Noord-Limburg.

In de nacht naar maandag klaart het vanuit het westen op. In het oosten is het bewolkt en kan nog een buitje voorkomen. Er kan mist ontstaan en het koelt af naar 12-14 graden aan zee en lokaal 9 landinwaarts.

Maandag knapt het weerbeeld op. In de kustprovincies is het vrij zonnig en droog zomerweer. In het binnenland begint de dag grijs en in het oosten is kans op een lichte bui. In de middag is het overal droog en heeft het binnenland een mix van zon en stapelwolken. Bij een matige noordenwind wordt het 18 graden op de Wadden, 20 aan de westkust en 21-23 landinwaarts. Dit zijn normale temperaturen voor eind juni.

Dinsdag wordt een prachtige dag. De zon schijnt flink en in het binnenland ontstaan een paar vriendelijke stapelwolkjes. Het blijft overal droog. De wind waait uit het noorden en daardoor blijft de temperatuur vooral in de noordelijke kustgebieden achter. Het wordt 19 graden op Schiermonnikoog en 22 in de noordelijke provincies en op de westelijke stranden. In het binnenland wordt het een stuk warmer met 24-26 graden. In Eindhoven zou het zelfs 27 graden kunnen worden! 

Woensdag tot en met vrijdag krijgen we te maken met een hogedrukgebied boven Scandinavië. Daardoor draait de wind naar een noordoostelijke richting. Droge en warme lucht stroomt ons land binnen. Het is volop zomerweer met hoge temperaturen. Het wordt 21-24 graden op de Wadden, circa 25 op de westelijke stranden en 26-29 graden in het binnenland. In delen van Brabant, Limburg en Gelderland zou het donderdag en vrijdag zelfs tropisch warm kunnen worden met ruim 30 graden!

De nieuwste weermodellen komen voor het weekend met nóg hogere temperaturen op de proppen. Op grote schaal kan het tropisch warm worden. Tegelijkertijd wordt de verwachting onzekerder, dus de temperatuur kan ook gelijk blijven of wat lager uitvallen. De kans is groot dat juni extreem droog eindigt, want voorlopig wordt geen neerslag verwacht.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg Weeronline dan op twitter en facebook

Auteur: Weeronline
Artikel bron: www.weeronline.nl
Foto bron: www.weeronline.nl