Warmterivier Nieuwveen

Nieuwkoop – We leven in een waterrijk land, maar nu is er zelfs sprake van een warmterivier. Vanuit de waterzuiveringsinstallatie te Nieuwveen stroomt deze rivier richting Aarkanaal, maar onderweg wordt de warmte van het water benut.

Recent is Aarweide aangesloten op de “warmterivier”

Zwembad Aarweide is deze zomer al aangesloten op deze pijplijn en verwarmt het zwembad voor een deel met dit water. Wat bij Aarweide kan, kan natuurlijk ook bij (andere) bedrijven. Donderdag 12 juli (eigenlijk was het al vrijdag 13 juli) is in het staartje van de raadsvergadering besloten om meer gebruik te gaan maken van de warmterivier. Er is een krediet van anderhalf miljoen.
De warmte gaat in de toekomst gebruikt worden door bedrijven op het tweede (nieuwe) deel van Schoterhoek II. Het grootste deel van dit bedrijventerrein is inmiddels verkocht of is in optie en de nieuwe ondernemers moeten aansluiten op dit net. Zij worden gezamenlijk eigenaar van dit warmtenet. Hiervoor worden zij (verplicht) lid van een coöperatie. Deze coöperatie heeft als taak het warmtenet te beheren en exploiteren.
Later (beslissingen komen pas na de zomer) wil de gemeenteraad ook aansluiting naar de woonwijk De Verwondering.