Workshop Inktschilderen Nieuwkoop

Nieuwkoop – In Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen van Natuurmonumenten is binnenkort de Oosterse inktkunst van Martha Goedings te zien. Zij exposeert van 10 december 2016 tot en met 5 februari 2017 met Sumi-e/inktschilderijen van bloemen, bomen en dieren die zijn afgebeeld op rijstpapier. Op zondagmiddag 11 december is er een workshop voor iedereen die het schilderen met inkt onder de knie wil krijgen.

persfoto-natuurmonumenten-workshop-sumi-e-bezoekerscentrum-nieuwkoopse-plassen

Sumi-e is een eeuwenoude Oosterse kunsttechniek waarbij naast inkt ook aquarelachtige kleuren mogen worden gebruikt. Sumi betekent ‘zwarte inkt’ en de ‘e’ staat voor ‘schilderij’.

Kunst van het weglaten

De grootste uitdaging bij deze kunst techniek is dat de inkt razendsnel uitvloeit. Dit komt omdat er op rijstpapier wordt gewerkt. “Daardoor moet een beeld meteen ‘raak’ zijn”, zegt Goedings. Volgens haar is Sumi-e de kunst van het weglaten. “Het enige doel is om een hoofdonderwerp, zoals een bloem, boom of vogel, met zo min mogelijk middelen te vangen. Je laat alleen het meest essentiële zien.”

Kosten en aanmelding

Minimumdeelname is 7 personen, maximaal 10. Kosten voor leden van Natuurmonumenten: €30, niet-leden betalen €35. Aanmelding verplicht via de website: www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen.

Wie, waar en wanneer?

Voor wie:        Iedereen

Wanneer:        Zondagmiddag 11 december van 13.30-16.00 uur

Waar:              Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116, 2421 BC te

Nieuwkoop