Zacht, maar ook wat guur

Regio – Met 10-12 graden is het zacht voor half november. Vandaag is het droog met geregeld zon. Het weekend is wisselvallig en vooral aan zee guur met een koude wind. Volgende week wordt het geleidelijk weer zachter.

grijs weer

Vandaag, vrijdag ziet er prima uit. De zon schijnt geregeld en er trekken wat wolkenvelden over het land, maar het blijft tot de avond droog. Alleen op de Wadden is ‘s middags een kleine kans op een bui. De noordwestenwind is zwak tot matig in het binnenland en vrij krachtig op de Wadden. De temperatuur stijgt daarbij naar 9 of 10 graden.

Zaterdag begint in het binnenland droog en in het zuiden schijnt de zon van tijd tot tijd. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe en trekken buien het land binnen. Vooral de middag verloopt buiig en bij buien is kans op korrelhagel en in de kustprovincies lokaal een klap onweer. De meeste buien bevinden zich in de noordelijke kustprovincies.

Tussen de buien door zijn er mooie momenten waarbij de zon doorbreekt. De temperatuur stijgt dan naar 8 graden in het oosten en 10 in het westen. Tijdens een bui is het een stuk koeler en ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt. De noordwestenwind wordt matig tot vrij krachtig. Aan zee waait het krachtig en op de Wadden hard, 6-7 Bft.

Ook zondag is het onstuimig herfstweer. Zon en (hagel)buien wisselen elkaar af en er staat een frisse noordwestenwind. In de kustgebieden is een kleine kans op een klap onweer. Op de Wadden waait het hard, 7 Bft. en komen zware windstoten rond 80 km/u voor. De maxima liggen tussen 8 en 10 graden, maar tijdens buien is het enkele graden kouder.

Na het weekend blijft het wisselvallig herfstweer waarbij het vaak bewolkt is. De eerste dagen ligt de temperatuur nog rond normaal met circa 8 graden. In de tweede helft van de week komt een portie zachte lucht op ons land af. Het lijkt erop dat de temperatuur dan stijgt naar ruim 10 graden, er zijn zelfs weermodellen die de temperatuur laten oplopen naar 15 graden! Ondertussen bevindt de winterkou zich niet ver weg boven Scandinavië en probeert ook deze lucht onze kant op te komen. Hoe dat uitpakt in de lange termijn is nu nog onzeker.

Bron: weeronline