Zomer houdt niet op

Regio – We kennen deze zomer slecht een paar varianten: warm, warmer en heet. Ook in het komend weekend zonnig en warm, volgende week weer heet.

Het is vandaag (vrijdag) nog iets warmer dan gisteren met 29-36 graden. Dit weekend is het tijdelijk minder heet met 23-32 graden. Vanochtend is het zonovergoten. Wederom loopt de temperatuur snel op en om 12:00 uur is het al 27-31 graden. De zon maakt vanmiddag overuren en alleen in het zuidoosten ontstaan enkele stapelwolken. Het blijft overal droog. Het hittekanon staat op ons land gericht en het wordt dan ook bloedheet. De maxima liggen tussen 29 graden in de kustgebieden en 34-35 in Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente. In het oosten van Limburg kan het zelfs 36 graden worden! Ook in Drenthe en het zuiden en oosten van Groningen is het erg heet met 31-32 graden. In de Randstad loopt het kwik op naar circa 31 graden.

De wind is overwegend zwak en komt uit het noorden. Doordat er weinig wind staat is het voor het gevoel onaangenaam heet. De luchtvochtigheid komt uit tussen 30% in het zuidoosten en 45% in de kustgebieden. Daarmee is de lucht relatief droog.

Ook vanavond is het zonnig en zeer warm. Om 21:00 uur bedraagt de temperatuur 22 graden in de kustgebieden en 25-30 in het binnenland. In de nacht naar zaterdag is het overwegend helder met enkele sluierwolken vanuit het noordwesten. De minima liggen tussen 16 en 19 graden.

Zaterdag wordt het een fractie minder heet dan vrijdag. De maximumtemperatuur komt uit op 24 graden op de Wadden, 27 in de kustgebieden tot 32 in het zuidoosten. Er is flink wat zon, maar vanuit het noordwesten trekken ook enkele wolkenvelden over het land. De wind zoekt de noordwesthoek op en is overwegend matig. Hierdoor is het voor het gevoel aangenamer dan vandaag en morgen. Het blijft droog.

Zondag is er een afwisseling van zonnige perioden en stapelwolken. Met 23-27 graden is het de minst warme dag van de week. Toch is het hiermee nog steeds warmer dan normaal. Middagtemperaturen van 21-25 graden zijn begin augustus gebruikelijk. Het blijft droog en het waait zwak tot matig uit een noordelijke richting.

De dagen daarna wordt het opnieuw een stuk warmer. Dinsdag en woensdag wordt het met uitzondering van de kustgebieden zelfs 30-34 graden! Daarbij is het volop zonnig en droog. Daarna lijkt het gedaan met de ergste hitte en komt de temperatuur rond 25 graden uit. Wel blijft het overwegend zonnig. De kans op neerslag is nog steeds zeer klein.

Bron: weeronline