Zomer is weer terug

Regio – De week begint goed met een mooie zomerdag en vooral veel zon in de middag. Dinsdag en vooral woensdag is het hoogzomer met woensdag maxima van 28-34 graden. Daarna daalt de temperatuur weer.

zonnig

Maandag, vandaag, start de dag zonnig in het noorden. In het midden van het land kan in de vroege ochtend nog mist voorkomen, maar deze lost al gauw op en wordt het zonnig in het hele land. Er ontstaan vriendelijke stapelwolken, maar het blijft droog. Het wordt 20 graden op de Wadden tot 24 in het zuiden en daarmee is het prima zomerweer. De wind is zwak tot matig en komt uit een noordwestelijke tot noordelijke richting.

Morgenavond en in de nacht naar dinsdag is het overwegend helder en kalm weer. In het oosten is in de nacht kans op een mistbank. De minimumtemperatuur komt uit op 9 graden in het noordoosten tot 13 in het zuidwesten.

Dinsdag belooft een prachtige zomerdag te worden. De zon schijnt uitbundig en er ontstaat hooguit een enkele vriendelijke stapelwolk. De overwegend matige oostenwind voert warme en droge lucht aan. Het kwik stijgt naar 22 graden op de Wadden, 24 in het uiterste noorden tot 29 in het zuiden en in de Zuid-Hollandse duinen. In de avond blijft het nog lang aangenaam met tot zonsondergang temperaturen boven de 20 graden.

Woensdag nog een tandje erbij. De wind draait naar het zuiden en het wordt ronduit heet. In Brabant en Limburg worden temperaturen van 33 à 34 graden verwacht. Ook in de Achterhoek, Veluwe, Utrecht en West-Brabant kan het 30-32 graden worden. In Nijmegen is  het tijdens de Vierdaagse bloedheet met temperaturen van 33 graden en in de stad kan het nog een paar graden warmer zijn. Ook in de rest van het land is het met 28-30 graden behoorlijk warm.

Bij deze hoge temperaturen is het bovendien flink zonnig. Hooguit enkele sluierwolken of wolkenvelden trekken voor de zon langs. In de loop van de middag neemt vanuit het zuidwesten de kans op onweersbuien toe. Mogelijk zijn de buien stevig van aard en kunnen ook zware windstoten en hagel voorkomen. De buien trekken gedurende de avond en nacht verder noordoostwaarts.

Door de bewolking en buien koelt het weinig af. De minimumtemperatuur komt uit op 18-20 graden en daarmee is het zwoel.

De dagen daarna is het gedaan met de ergste hitte. Donderdag komt het kwik uit tussen 22 en 25 graden en ook vrijdag mogen we deze maxima verwachten. Hierbij is op donderdag gedurende de hele dag kans op (onweers)buien. Bovendien is er meer bewolking dan zonneschijn. Vrijdag lijkt een betere dag te worden met minder buien en meer zon. In het weekend blijft het weerbeeld hetzelfde met enkele buien, een mix van zon en stapelwolken. Met maxima van 22-26 graden is het iets warmer dan normaal.

Bron: weeronline