Zomerkunst 8 -13 augustus

Nieuwkoop – Deze week (8 t/m 13 augustus) is er weer een nieuwe expositie in het Regthuys. Het gaat om werk van Pien Maso en Karin van Leeuwen.

zomerkunst maso

De werken zijn in ‘t Regthuys aan het Regthuysplein in Nieuwkoop te zien. Op maandag is het Regthuys gesloten, maar verder alle dagen geopend vanaf 12.00 uur en zaterdags zelfs vanaf 10.00 uur.

Als kind schilderde Pien Maso bij Cor de Wolf. Ze kreeg thuis geen medewerking om naar de kunstacademie te gaan en studeerde na het gymnasium geneeskunde en kunstgeschiedenis. Toen vriendinnen ook Piens eigen gemaakte kleding wilden dragen, leidde dat al snel tot haar eerste boetiek. Dat liep als een trein en er kwamen er meer. Ze stopte daarom met studeren en ging naast haar werk voor boetieks schilderen bij Maarten Krabbe. Ze trouwde, kreeg een kind, verkocht de winkels en ging werken als hoofd van de centrale styling voor alle filialen van de Bijenkorf. 25 jaar later sloot ze dit af om zich te wijden aan de beeldende kunst, in het bijzonder aan schilderen in de oude renaissance techniek. Hierbij ontstaan bijzondere kleuren en effecten door het grote aantal transparante lagen. Daarnaast maakt Pien sculpturen in PU35 een vederlichte kunststof. Al haar werken beelden verhalen uit, gemoderniseerde sprookjes, emoties in lichaamstaal, flarden van dromen en gedachten. Soms lijken haar sculpturen uit haar schilderijen gestapt.

Karin van Leeuwen speelt met de elementen aarde, water, vuur en lucht als zij, de techniek beheersend, zich laat verrassen door de materie van de rauwe klei en dat wat de traditionele stooktechnieken daarnaast bewerkstelligen. Na opleidingen aan de KABK, de Vrije Academie en de Rijksacademie in Amsterdam volgde ze in binnen-en buitenland keramiek trainingen. Jarenlang had Karin een eigen massagepraktijk. Het masseren en het doen ontstaan van beelden van klei, ze liggen voor haar in elkaars verlengde. Het gaat bij beide om de lichaamstaal waarmee zij de ziel, het verhaal over kwetsbaarheid, verwondering, liefde, pijn en vreugde, op een  persoonlijke wijze tot uitdrukking laat komen. Pure magie en alchemie! Houtoven, kleioven en kuilvuur zorgen ervoor, samen met het gebruik van kleuren, oxides en sulfaten, dat de objecten een organische uitstraling hebben, als verweerd door de tijd.