Zwembad Aarweide voortaan duurzaam verwarmd

NieuwkoopEen van de eerste zwembaden met verwarming door effluentwarmte

In Nieuwveen ontwikkelde Zwembad Aarweide samen met de gemeente Nieuwkoop en het hoogheemraadschap van Rijnland  een uniek warmtesysteem, waarmee het water van Zwembad Aarweide duurzaam wordt verwarmd. Op 15 juni heropenden Jeroen Haan van het hoogheemraadschap van Rijnland en wethouder Antoinette Ingwersen het zwembad met nieuw verwarmingssysteem.

Zwembad Aarweide is een van de eerste zwembaden in Nederland dat wordt verwarmd met effluentwarmte. Met de vrij nieuwe technologie ‘riothermie’ (energie uit afvalwater) wordt het zwemwater gasloos verwarmd met uit gezuiverd afvalwater teruggewonnen warmte.

Het warme water van bad, douche, wasmachine, spoelbak e.d. wordt op het riool geloosd en kan dienen als een milieubewuste warmtebron. Het hoogheemraadschap van Rijnland zuivert dit water op de afvalwaterzuivering Nieuwveen. Tot nu toe werd het gezuiverde water geloosd op het Aarkanaal. Door een ingenieus systeem gaat dit water nu eerst langs zwembad Aarweide en geeft daar de warmte af die er nog in zit. Hierdoor kan het huidige gasverbruik van het zwembad drastisch worden verlaagd.

Het project wordt als pilot ingezet om alle partijen ervaring op te laten doen met deze manier van warmtewinning. Wethouder Ingwersen: “We hadden dit niet kunnen doen als niet alle partners hadden samengewerkt. We zetten het zwembad hiermee op de kaart voor een duurzame toekomst.”

De aanwezigheid van de rioolwaterzuivering naast het te ontwikkelen bedrijventerrein Schoterhoek II en vlakbij het zwembad vormde een unieke kans om het effluentwater te benutten voor het zwembad én de productie van warmte voor de bedrijven op Schoterhoek II. “Het is een belangrijke pilot, waarin we al veel hebben geleerd en nog leren ten behoeve van de aansluiting op het bedrijventerrein, dat we ook op deze manier willen gaan verwarmen,” aldus wethouder Ingwersen.

Verduurzaming van de gemeente
De ondertekenende partners hebben gedeelde ambities; gemeente Nieuwkoop heeft in de duurzaamheidsagenda opgenomen de focus te leggen op het verduurzamen van de gemeente en vermindering van Co2 uitstoot en het hoogheemraadschap streeft naar energieneutraliteit in 2025. Hoogheemraad Jeroen Haan: “Het lokaal hergebruiken van warmte uit afvalwater is een mooie bijdrage aan energieneutraliteit en tegengaan van klimaatverandering. Iets waar alle partners trots op mogen zijn, omdat het we hier ook echt doen”.